diumenge, 13 de desembre del 2015

VIURE EN ZONA INUNDABLE O PREVENIR LES EMERGÈNCIES

Població en risc d'inundació
Dijous passat 10 de novembre el diari El País publicava un article sobre inundacions sota el vistós i alarmant títol següent:"Más de 700.000 espanyols viuen en zones de risc d'inundació".
La notícia es feia ressò del Sistema Nacional de Cartografia de Zones Inundables de la Direcció General de l'Aigua del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient on via web es pot accedir al detall de totes les zones inundables a Espanya. A partir d'aquesta informació disponible aprofitava per reflexionar sobre una realitat que no ens pot ser aliena ni passar desapercebuda: un gran nombre d'habitatges estan construïts dins de zones inundables de manera que és habitual que les inundacions afectin domicilis. Fins i tot pitjor, molts d'aquests habitatges són de recent construcció, fet que ho fa encara més incomprensible perquè qüestiona la capacitat de l'administració pública per controlar i garantir la seguretat dels ciutadans i demostra que l'urbanisme sovint és aliè a la seguretat i la prevenció dels riscos greus.


Imatge del sistema nacional de cartografia de zones inundables


La xifra de 700.000 persones segurament estigui sobredimensionada perquè derivi de considerar tota la població resident en els edificis situats en zona inundable, encara que el seu domicili particular se situï en una planta 2a o superior i per tant en realitat estigui fora de zona inundable. Tanmateix, encara reduïda a una tercera o quarta part, la xifra és aclaparadora perquè no baixaria en el millor dels casos de les 200.000 persones, és a dir, un 0,5% de la població. A més, a aquesta xifra de població que resideix en zona inundable cal afegir totes aquelles persones els centres de treball de les quals s'ubiquen en zones inundables així com els alumnes de centres escolars i els usuaris de centres de l'àmbit sociosanitari. I com<A[com|com a]> no activitats lúdiques i de lleure en zona inundable, sobretot les ubicades en el medi natural com<A[com|com a]> ara nombrosos càmpings alguns d'ells situats fins i tot en el curs<A[curs|via]> d'un riu. Si a algú li sorprèn aquestes últimes referències, sento confirmar que efectivament hi ha centres escolars i equipaments de l'àmbit sociosanitari ubicats en zones inundables, i en alguns casos són de recent edificació (del segle XXI !), i molts càmpings ubicats en zona inundable i no falten referències d'inundacions que demostrin aquesta realitat. En definitiva, diàriament podem situar-nos en un 1% de població desenvolupant la seva activitat diària en zones inundables i exposada a una possible emergència.

Per desgràcia, aquesta problemàtica només apareix a l'agenda pública i en la dels mitjans de comunicació de forma puntual quan es produeix alguna tragèdia i ràpidament passa a l'oblit. Fins i tot en alguns casos les informacions distorsionen l'origen del problema justificant la coexistència de vulnerabilitat i perill d'inundació com si no hi hagués la possibilitat ni la necessitat d'evitar-ho.

Inundacions previsibles
Arran d'aquesta realitat convé recordar a un dels grans referents en matèria de gestió de riscos greus d'origen natural, el professor Francisco Javier Ayala-Carcedo. En un dels seus últims articles publicats el 2002 i titulat "El sofisma de la imprevisibilitat de les inundacions i la responsabilitat social dels experts. Una anàlisi del cas espanyola i les seves alternatives" reflexionava sobre la falta de voluntat d'evitar les catàstrofes per inundació a Espanya i afirmava que sempre són evitables però que succeeix que no es volen assumir les mesures de prevenció necessàries.
Concretament, Ayala-Carcedo afirmava que sempre és possible determinar amb temps, en "temps de pau", la potencial inundabilitat d'un terreny mitjançant les eines d'anàlisi i simulació disponibles (actualment ho és fins i tot més perquè les esmentades eines han millorat substancialment en els últims 10 anys). Això li portava a concloure<A[concloure|acabar]> que el problema real és què es feia amb aquest coneixement disponible de les zones inundables i concretava que l'absència de prevenció i l'intent de traslladar la solució a la gestió en temps real era la causa de les catàstrofes per inundació dels últims anys a Espanya.

Ayala-Carcedo recordava al seu article com el 94% de les víctimes mortals d'inundació en el període 1952 - 2002 ho havien estat per inundacions sobtades de ràpida evolució originades per petits rius. I és que en el cas dels grans rius els temps d'avinguda són amplis (inundació "lenta") i l'evolució del cabal permet anticipar la inundació diverses hores i fins i tot dies abans de la seva arribada i per tant protegir la població mitjançant gestió en temps real (avisos i evacuació). Però per contra, en el cas dels rius petits no és possible aquesta gestió perquè la inundació provocada per torrents, rambles, rierols i rieres és tan ràpida que no permet prou temps de previsió per protegir la població. Això, concloïa Ayala-Carcedo al seu article, ens porta a una única mesura viable per a la protecció de la població en el cas de les zones inundables de rius petits: evitar situar les activitats vulnerables (habitatges, activitats de lleure...) dins d'aquestes zones inundables.


Font: @Skilache

Prevenció i gestió d'inundacions
La realitat que descrivia el professor Ayala-Carcedo el 2002 contínua sent tristament vigent avui dia. I és que la tecnologia ha avançat àmpliament en els últims anys i això ens permet (i obliga) a les administracions públiques a ser més eficients i eficaços en la gestió en temps real de la protecció de la població davant possibles inundacions, però els límits continuen existint i no podem en cap cas menysprear els riscos i pretendre sotmetre'ls sempre partint de mecanismes de gestió.
Per això, ara que disposem de forma pública de la cartografia de totes les zones inundables a Espanya, hem d'assumir en cada cas la mesura de protecció a la població necessària. En els casos en què la fase de gestió de la possible inundació sigui un mecanisme viable per a la protecció de la població, hem de garantir que funcionaran els protocols previstos. Però també, en els casos en què la gestió de la inundació no permeti protegir la població, haurem d'aplicar amb temps i sense excuses la prevenció urbanística i no permetre urbanitzar en zones inundables per evitar una catàstrofe previsible.

El professor Francisco Javier Ayala-Carcedo
El professor Ayala-Carcedo va morir l'any 2004. Acadèmic i científic dels riscos naturals, va ser sempre un defensor de l'adaptació de l'home al medi natural per evitar les catàstrofes d'origen natural. Ayala-Carcedo defensava que l'adaptació al medi natural no passa per la transformació del medi sinó per condicionar les nostres activitats als perills d'origen natural i els seus cicles.
Defensor de la protecció civil i la prevenció de les emergències i grans catàstrofes d'origen natural, la seva obra de més importància és "Riscos naturals". Tots aquells que tinguin interès en aprofundir en el coneixement i la problemàtica de les catàstrofes d'origen (que no causa) natural, trobaran en aquesta obra un referent per a la consulta a tota hora.

Poden consultar una breu nota biogràfica del professor Ayala-Carcedo en el següent enllaç.

Comparteix aquest post

Compartir