divendres, 20 de novembre del 2015

PREPARATS DAVANT EL RISC QUÍMIC

Els accidents greus en instal·lacions industrials que manipulen substàncies químiques perilloses o durant el transport de les mateixes són actualment poc probables i per tant és poc habitual que es produeixin grans emergències químiques. Tanmateix, el risc químic és un dels que més preocupa als ciutadans quan s'aborda la seva sensibilització (què pot passar i com actuar). Segurament és fruit de la incertesa que de forma general susciten els riscos d'origen industrial per la seva complexitat, en contraposició amb els riscos naturals. El desconeixement de l'element que genera el risc (substàncies químiques) i del seu comportament previsible són segurament els principals factors que generen aquesta incertesa. Un exemple d'aquest fet és com cada vegada que es produeix un accident industrial de poca rellevància es genera gran preocupació entre la població i els mitjans de comunicació.

Prevenció del risc químic
Hem de recordar que la normativa europea per a la prevenció d'accidents greus en instal·lacions industrials que manipulen substàncies perilloses sorgeix l'any 1996 conseqüència d'alguns accidents greus que es produeixen a Europa i altres àmbits internacionals, sobretot el cas de la ciutat italiana de Seveso i el de Bhopal a l'Índia, ambdós amb nombroses víctimes conseqüència de fugues i núvols tòxics en els anys 70 i 80 respectivament. És precisament el cas de Seveso el que dóna nom a tota aquesta normativa en l'àmbit europeu: Directiva Seveso.
A partir de l'entrada en vigor de la normativa Seveso a Espanya l'any 1999, els estàndards de seguretat s'han anat incrementant progressivament fins a arribar als nivells actuals que ens permeten tenir un balanç positiu d'accidentalitat en indústries de risc químic. És cert que aquesta situació de seguretat es dóna especialment en les indústries químiques de major volum i no tant en les de menor mida, però és en aquestes grans instal·lacions on la potencialitat d'una emergència química és superior i per tant on més necessària és la prevenció.

Preparar la població per a l'autoprotecció en emergències químiques
La preparació de la població per fer front al risc químic i a una possible emergència conseqüència d'un accident és essencial, a causa de les seves característiques: les emergències químiques presenten una gran celeritat en l'afectació a la població en totes les seves variants, incendi, explosió o toxicitat, encara que la major afectació és en el cas de núvols tòxics ja que poden assolir distàncies importants segons les condicions que es donin.


Així doncs, els temps de reacció en emergència química són crítics i la resposta del sistema de protecció civil ha de ser el més ràpida possible aplicant un principi de prevenció i de reacció primerenca. Per aquest mateix motiu, els òrgans de protecció civil s'han dotat des de fa anys d'elements que permetin alertar la població de forma urgent i massiva en cas d'emergència química. Aquests elements són essencialment les sirenes d'alerta química, instal·lades a les zones de major risc, a les que se suma des de fa molt poc l'ús d'App per a telèfons mòbils per a la tramesa de missatges d'alerta geolocalizats. Aquestes eines s'han d'implantar entre la població exposada al risc perquè el seu coneixement sigui el més ampli possible i concretament perquè s'interioritzi la mesura d'autoprotecció bàsica en aquest cas que és el confinament immediat (tancar-se en un edifici evitant l'entrada d'aire de l'exterior tancant portes i finestres i desconnectant els sistemes de climatització o renovació d'aire).


Per aquest motiu Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya va realitzar el passat dijous 19 de novembre el simulacre semestral d'activació de les sirenes de risc químic. Com en altres ocasions, 2 vegades a l'any des del 2011, les 84 sirenes de risc químic de Catalunya es van activar de forma programada durant el matí al llarg de gairebé 3 hores i també es van enviar missatges geolocalizats amb l'App d'alertes de protecció civil. En aquesta ocasió, a més de la pràctica habitual de confinament dels centres educatius en zones de risc aprofitant l'activació de les sirenes, també es va confinar una zona urbana del municipi d'El Prat de Llobregat contigua a la zona industrial de la ciutat de Barcelona.



Corol·lari
La preparació de la població davant el risc químic és essencial i se suma a altres elements públics de seguretat com són el coneixement detallat des del sistema de protecció civil de les indústries de risc químic afectades per la normativa europea de prevenció d'accidents greus o l'existència de recursos operatius específicament habilitats per respondre a una emergència química (bombers, sanitaris i protecció civil).
Aprofito el post per a deixar-vos l'enllaç al sode l'alerta química per al confinament general de la població i l'accés a tota la informació sobre el risc químic a la pàgina web de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya

Comparteix aquest post

Compartir